Blog: Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen

Datum 3-mei-2018

zelf·ver·trou·wen (het; o)
1
het vertrouwen in de eigen kracht

 

Onzeker zijn, ik heb er een hekel aan. Wie niet? Je gaat mij niet vertellen dat mensen zich graag onzeker voelen. In wat voor situatie dan ook. Ja natuurlijk, je kan er een sterk staaltje omdenkenop toepassen; onzeker zijn betekent dat je oncomfortabel bent, buiten je comfortzone. En een veel gebruikte oneliner in de sportwereld is “life begins at the end of your comfortzone”. Hoe waar deze zin ook is, toch voelt niemand zich graag onzeker.

Maar iedereen herkent denk ik wel situaties waarin je voelt dat je de controle verliest, even niet meer zo goed weet wat te zeggen en je jezelf misschien geen houding weet te geven in een groep. De vraag is… hoe ga je hier mee om?

Life begins at the end of your comfortzone

Want deze gevoelens kunnen erg diep zitten en dat stemmetje in je hoofd kan een klein moment opblazen tot een ervaring die je hele dag verpest. Ook al weet je rationeel wel wat je kwaliteiten zijn en waar jouw kracht ligt, dit ook daadwerkelijk voelen en in lastige situaties tot uiting brengen vergt wel enige inspanning en oefening.

Zelfvertrouwen kan je, net zoals bijna alles, trainen. Je kan namelijk je skills zodanig trainen dat je zelfverzekerd bent wanneer je die skills moet tonen. Dit is natuurlijk erg makkelijk af te zetten tegen de regel uit de sportwereld. Train 10.000 uren en je kan iets. Maar weten dat je iets kan is nog niet gelóven dat je het kan.

Je kan natuurlijk altijd gewoon doen alsof; ‘fake it ’till you make it’. Maar dit is raar, toch?

Misschien is het toch niet zo raar. Vertrouwenwordt namelijk gevoed door onszelf, van binnenuit. Maar ook hoe onze omgeving op ons reageert, ons behandelt, heeft invloed op je gevoel van eigenwaarde.

Dus als je je gedraagt alsof je erg zeker van jezelf bent, gaat je omgeving je ook zo zien. En als dit als resultaat heeft dat anderen je ook zo behandelen, kan het er zomaar in resulteren dat je dit zelf ook daadwerkelijk gaat geloven.

fake it ’till you become it

Dit is in het kort ook wat psycholoog Amy Cuddy beschrijftin haar TED talk. Hierin vertelt zij over hoe je lichaamstaal invloed heeft op hoe anderen je zien, maar ook op hoe jij jezelf ziet.

Dit houdt niet in dat je hoog van de toren moet blazen, maar wel dat je gaat voelen dat jij er mag zijn. Haar wijze woorden zijn dan ook niet “fake it ’till you make it”, maar “fake it ’till you become it”.

En dan sluit ze af met de vraag of we deze kennis willen delen. Dus bij deze, doe er je voordeel mee! Klik hier voor de TED talk.

 

Groetjes,

Fenne

Laatste berichten

  • Ex-topsporter en Fanbased performance coach Yara Casteleijn introduceert zichzelf. Haar ervaring en ambitie als coach in de topsport, bij Defensie en ...

  • Olympiër en Fanbased performance coach Rogier Hofman vertelt over geluk en het maken van keuzes. Rogier is coach binnen het individuele en teamprogra...

  • “Het gaat er niet om hoeveel talent je hebt, iedereen heeft namelijk talenten. Het gaat erom wat jij met je talent gaat doen!”...