Blog: Zelfkennis

Begin bij de kern, bij jezelf leren kennen

Datum 17-april-2018

Hallo,
Mijn naam is Fenne. Ik ben een meisje. Oud politieagent, rugbyer, vriendin. Begonnen op het VWO, maar HAVO afgerond en op zoek naar een nieuwe baan.

Dit is hoe ik mijzelf zie. Ik ben 31 jaar jong en heb het nog steeds over ‘grote mensen banen’ en ‘grote mensen levens’. Ik zie mezelf niet als vrouw met ambities en een maatschappelijke carrière om trots op te zijn. Maar wat niet is kan nog komen. Toch?

Wanneer ik dit tegen mijn vriend zeg, begint hij altijd te lachen. Hij ziet mij namelijk zo:

Fenne, 31 jaar, hield de straten in Amsterdam veilig als politieagent, nam moeilijke beslissingen, was lid van de Mobiele Eenheid, leerde omgaan met weerstand en geweld. Koos er voor om te stoppen bij de politie omdat zij een carrière als topsporter in het rugby ambieerde. En kreeg die bijzondere carrière, vloog de wereld over voor het Nederlands rugby team. Zij werkte zichzelf op tot aanvoerder van Oranje en speelde meer dan 100 interlands. Tijdens dit avontuur ontwikkelde zij competenties die haar een goed gevulde rugzak geven.

De waarheid ligt ergens in het midden, want erg objectief zijn we beiden niet als het mij aan gaat. Maar waarom vind ik het nou toch zo moeilijk om te zeggen waar het op staat? Om mijn competenties op waarde te schatten en mijn sterke kanten te benadrukken wanneer mensen mij vragen waar ik goed in ben?

Hoe kan ik ergens aan beginnen als ik niet weet wat mijn competenties dan precies inhouden?

Als ik nadenk over deze vraag komt het woord zelfkennis naar boven drijven. Want hoe goed ken ik mezelf eigenlijk? En wat doe ik met die kennis? Ik denk dat ik mezelf wel aardig goed ken. Mijn politieopleiding, maar ook zeker de topsport hebben mij veel geleerd. Ik ben vaak genoeg in situaties terecht gekomen waar je normaliter niet zo snel in terecht komt. Dit heeft mij veel geleerd over hoe om te gaan met teams, verschillende belangen, tegenslagen, hiërarchie, volharding, hulp bieden en misschien nog belangrijker, hulp vragen.

Al deze aspecten zijn toe te passen. Maar hoe? En waar? Hoe kan ik ergens aan beginnen als ik niet weet wat mijn competenties dan precies inhouden?
Dus terug naar de kern, naar zelfkennis. Want wat ik kan met mijn competenties, dat is te achterhalen. En niet alleen wát ik er mee kan, maar ook of ik daar dan gelukkig van word en energie van krijg.

Bij Fanbased werken ze als startpunt met de Analytical Competence Tool (ACT®). Dit geeft je de mogelijkheid om te ontdekken welke competenties en potentie jij hebt en of die dicht bij je natuur liggen of dat je ze door de jaren heen hebt ontwikkeld als ‘overleving-mechanisme’ en eigenlijk helemaal niet bij jou passen. Dit vormt het fundament voor mijn persoonlijke plan om te ontdekken wat ik echt wil.

Als je met jezelf door één deur kan, dan kan een ander dat ook.

Dus begin bij de kern, begin bij jezelf leren kennen. Want als je met jezelf door één deur kan, dan kan een ander dat ook. ACT helpt mij inzien dat die ‘grote mensen baan’ niet zo bedreigend is. Dat het niets meer is dan een plek vinden waar ik tot mijn recht kom, met mijn rugzak vol ervaring.

Fenne

Lees meer over de werkwijze van Fanbased.

Laatste berichten

  • Ex-topsporter en Fanbased performance coach Yara Casteleijn introduceert zichzelf. Haar ervaring en ambitie als coach in de topsport, bij Defensie en ...

  • Olympiër en Fanbased performance coach Rogier Hofman vertelt over geluk en het maken van keuzes. Rogier is coach binnen het individuele en teamprogra...

  • “Het gaat er niet om hoeveel talent je hebt, iedereen heeft namelijk talenten. Het gaat erom wat jij met je talent gaat doen!”...