Blog: Ware Kerstgedachte

De topsport mindset als de ware kerstgedachte!

Datum 27-december-2018

Diep, diep van binnen weten velen het al snel. ‘Ik ben niet die begaafde sporter waar ik van droomde’. En ondanks het zelfbeeld wat meestal wat positiever is, die jouw realiteit vertroebelt, weet je dat je het nooit gaat redden om een keer dat oranje shirtje aan te trekken, te spelen tegen de beste van de wereld of ooit te slapen in een bed in het Olympisch dorp.

Voor mij persoonlijk was het al snel duidelijk. Ik speelde hockey met vriendjes en vond het vooral leuk om met hen op het veld te staan. Daarnaast was ik toeschouwer in de Galgenwaard 20 jaar geleden. 15.000 mensen in het stadion met mij zagen Nederland wereldkampioen worden in Utrecht. God, zo’n podium is toch alles wat je wil in je leven?

Kan je wel beter worden in iets waar je hoopt goed in te worden?

Maar ik had al snel door; ik ben eigenlijk te traag, iets te bang voor de bal en heb een gezonde portie luiheid waardoor ik altijd die hoekjes ervan af liep bij het inlopen. De dug-out werd mijn beste vriend. En daarna kwam de klap, ik werd naar het tweede gezet. Een mooie tik van de realiteit voor de kleine jongen die ik was. Je kan niet altijd ergens goed in zijn waar je dat wel van hoopt. Maar kan je wel beter worden in iets waar je hoopt goed in te worden? Dat is een vraag die bij Fanbased centraal staat.

Niet iedereen is een topsporter maar Fanbased gelooft er wel in dat als jij je als een topsporter gedraagt je het beste kan presteren voor jezelf en voor je team.

Hoe werkt dit dan? Eigenlijk is het heel simpel; het is een mindset, het is durven om kritisch naar jezelf te kijken en te werken aan dingen die nog niet zo goed gaan, maar vooral ook blijven verbeteren van de dingen die al goed gaan. Het uitbuiten van de talenten die je hebt en het verbeteren van die dingen waar je beter in wilt worden.

“I’ve missed more than 9000 shots in my career, I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that’s why I succeed” – Michael Jordan

Een quote zo vaak herhaald dat je hem binnenkort bij de Action op een houten plankje kan kopen voor €5,- om in je woonkamer te hangen. Maar wel een les die leert dat elke topsporter, en in de gedachte van Fanbased dus iedereen, fouten kan en mag maken zolang je er iets van leert en jezelf blijft uitdagen om beter te worden.

De trots en voldoening die topsporters halen uit hun prestaties zijn daarmee bereikbaar voor iedereen.

Fanbased helpt organisaties en mensen om deze stappen te zetten en zichzelf daardoor te verbeteren op persoonlijk én op zakelijk vlak. Er is in 2018 door Fanbased veel inspanning verricht in onderzoeken en de ontwikkeling van coachingstrajecten om anderen mee te kunnen nemen in deze topsport mindset.

Het creëren van een gevoel van trots. Te weten dat je alles hebt gedaan om beter te willen worden en daarbij weer nieuwe dingen ontdekt over de bijdrages die je kan leveren aan jezelf en je team. Als bonus krijg je de motivatie om je te blijven ontwikkelen. De trots en voldoening die topsporters halen uit hun prestaties, maar vooral ook op de weg naar de prestatie, is daardoor bereikbaar voor iedereen. Is dat geen mooie kerstgedachte?

Fijne dagen!
Groet, een Fan

Bovenstaand verhaal is geschreven door een sportfan die in de toekomst meerdere blogs voor Fanbased zal schrijven.
Klik hier voor meer blogs, video’s, berichten en quotes.

Laatste berichten

  • Olympiër en Fanbased performance coach Rogier Hofman vertelt over geluk en het maken van keuzes. Rogier is coach binnen het individuele en teamprogra...

  • “Het gaat er niet om hoeveel talent je hebt, iedereen heeft namelijk talenten. Het gaat erom wat jij met je talent gaat doen!”...

  • Olympiër en Fanbased performance coach Tim Jenniskens vertelt over het Fanbased teamprogramma. Onder druk, waar kies je dan voor? Je persoonlijke ambi...