Blog: Vitaliteit

Sport als middel tot balans?!

Datum 8-augustus-2018

Een hot item in het huidige werkklimaat is vitaliteit. Vitaliteit staat voor levenskracht en er staan voor mij hierin vier thema’s centraal, namelijk fysiek, mentaal, emotioneel en zingeving. Zonder dit een al te zweverig verhaal te maken of iedereen een yogacursus aan te smeren, is het volgens mij een mooie uitdaging om die vier thema’s belangrijk te maken in je leven. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en als je een balans kan vinden op alle vlakken, heb je ook balans in je leven.

Bij vitaliteit denk ik meteen aan sporten. Dit is natuurlijk niet zo vreemd, als sportfanaat is het een belangrijk onderdeel van mijn leven. Maar levenskracht vinden, jezelf vitaal voelen, gaat veel verder dan alleen sporten. Sport is in dit geval een middel en geen doel op zich. Toch durf ik te beweren dat het in balans brengen van je leven begint bij je lichaam. Ik zeg niet dat we allemaal 5x in de week moeten sporten, maar er zit veel ruimte tussen niets doen en fulltime trainen.

Laten we het geen sporten noemen, maar bewegen. Beweging, voeding en slapen. Maar waarom pleit ik dan meteen voor beweging? Waarom kan je van zingeving niet je belangrijkste pijler maken? Dat kan. Zeker. Maar weet je wat ik nou het mooiste vind van sporten en dan met name teamsport? Het behelst alle vier de thema’s.

Wat ik het mooiste vind van sporten en dan met name teamsport? Het behelst alle vier de thema’s van vitaliteit.

Het fysieke gedeelte moge duidelijk zijn. Maar het mentale gedeelte komt net zo goed aan bod in de sport. Want er wordt van je verwacht dat je presteert onder druk en je ergens aan toelegt wanneer je een teamsport doet. Je team laat je niet in de steek, toch? Dus ook al heb je een zware week en geen puf om te trainen. Je zal toch de juiste mindset moeten vinden. Bovendien is er weinig beters dan na een stressvolle week te kunnen ontspannen door inspanning.

En dan sleur je jezelf dus naar die training, door de regen en wind of juist in de zinderende hitte en tref je daar je teamgenoten die ook een drukke week hebben gehad. Of juist niet. En die hebben verwachtingen van jou. Op het gebied van de training of gewoon van jou, als persoon. Hoe ga je daar mee om? Je wordt wellicht geconfronteerd met emoties en gevoelens waarvan je even niet wist dat je ze had. Iedereen gaat daar op een eigen manier mee om. Dus dit zal je moeten communiceren en delen met je team. Soms gaat dit goed, soms kom je er niet helemaal uit, maar deze ervaringen zijn lessen die je in de rest van je leven ook kan toepassen.

Uiteindelijk is geluk toch alles waar we naar streven?

De laatste pijler is zingeving. Het “grotere doel” in je leven, het gevoel hebben iets bij te dragen, wat uiteindelijk ook zal leiden tot geluk. “En dit vind jij allemaal in de sport?” denk je nu. Nee, niet helemaal. Maar ik zie sport, beweging, samen met anderen je ergens aan committeren, als een microwereld waar ik veel energie van krijg en voldoening uit haal.

Een microwereld waarin je behalve je fysiek, ook je mentale en emotionele aspecten kan ontwikkelen. En al deze aspecten bij elkaar geven wel degelijk een zin in het leven. Je onderdeel voelen van een team, samen een goede prestatie neer zetten en je skills kunnen toepassen, geven een gevoel van geluk.

En uiteindelijk is geluk toch alles waar we naar streven?

Fenne

 

Bekijk de pagina Stuff We Like voor meer blogs van Fenne over persoonlijke ontwikkeling.

Laatste berichten

  • Ex-topsporter en Fanbased performance coach Yara Casteleijn introduceert zichzelf. Haar ervaring en ambitie als coach in de topsport, bij Defensie en ...

  • Olympiër en Fanbased performance coach Rogier Hofman vertelt over geluk en het maken van keuzes. Rogier is coach binnen het individuele en teamprogra...

  • “Het gaat er niet om hoeveel talent je hebt, iedereen heeft namelijk talenten. Het gaat erom wat jij met je talent gaat doen!”...