Blog: Feedback

Feedback, voeding voor ontwikkeling!

Datum 21-november-2018

Feedback, een Engels woord, zoals vele anderen die in onze Nederlandse taal verweven zijn. Terwijl ik aan deze blog begin vertaal ik ‘feedback’ letterlijk naar het Nederlands en kom ik op een leuke woordencombinatie: voeding terug. Dit is volgens mij de essentie van feedback; je krijgt informatie van iemand of iets en die informatie geeft je stof tot nadenken, oftewel voeding voor je hersenen.

Werken in een team kan behoorlijk complex zijn. Je krijgt te maken met verschillende mensen, karakters, belangen en culturen. Hoe je dit tot een succesvolle samenwerking kan brengen valt of staat met een transparante communicatie, feedback. Er is nog nooit iemand beter gaan functioneren wanneer diegene het gevoel heeft dat mensen niet eerlijk zijn tegen hem/haar. “Ja hèhè, dat is een beetje een open deur” hoor ik jullie denken. Ja dat is het ook, maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is en al helemaal niet dat dit ook altijd gebeurt.

Werken in een team kan behoorlijk complex zijn. Je krijgt te maken met verschillende mensen, karakters, belangen en culturen.

Er zijn verschillende manieren om feedback te leren, zoals bijvoorbeeld volgens de Sandwich-techniek of door middel van de 4 G’s die staan voor gedrag, gevoel, gevolgen gewenst gedrag. Welke aanpak je ook gebruikt, het is altijd belangrijk om te spreken vanuit jezelf, in de ik-vorm. Bedenk daarnaast op welk moment je de feedback wilt geven en dat de feedback gaat over gedrag wat veranderbaar is; wees concreet en specifiek.

Al deze theorie is natuurlijk leuk, maar het daadwerkelijk uitvoeren is andere koek. Om goede feedback te kunnen geven en ontvangen is het daarom belangrijk om veel te oefenen, het gaat je team enorm helpen. Ikzelf vond het ontvangen van feedback nooit zo’n probleem. Ik hoor graag wat anderen denken van mijn gedrag. Feedback géven vind ik veel moeilijker. Waarom? Ik vind het lastig om de confrontatie aan te gaan. En dat is eigenlijk een beetje vreemd, want ik weet dat feedback geven op het gedrag van iemand anders helemaal niet betekent dat ik diegene een onaardig persoon vind. Ik doe het met het doel om de ander te helpen en als team beter te worden.

Welke aanpak je voor feedback ook gebruikt, het is altijd belangrijk om te spreken vanuit jezelf, in de ik-vorm.

Laatst mocht ik een clinic geven voor klassen van een sportopleiding. Rugby is een mooie sport, omdat men fysiek en mentaal wordt uitgedaagd en dit kan nog wel eens tot confrontaties leiden. De clinic werd afgesloten met een full-contact wedstrijd. Tijdens de wedstrijd ontstond er een onenigheid tussen twee jongens, waarvan er eentje erg agressief werd. Hier vonden de klasgenoten wat van en tijdens de afsluiting sudderde dit nog wat na. Ik besprak dit in de groep en uiteindelijk ontstond er een heel mooi gesprek tussen de klasgenoten. Waarin iedereen zijn/haar zegje kon doen zonder onderbroken te worden. En het mooiste wat er in dat gesprek gebeurde was dat de ‘agressieveling’ zichzelf openstelde voor de groep en vertelde over zijn verleden en problemen met woedeaanvallen. Met als gevolg dat de groep zich gehoord voelde en hun feedback kwijt kon, maar dat er tegelijkertijd begrip en respect voor de jongen ontstond, omdat hij zich kwetsbaar op durfde te stellen.

Het gedrag wat we nu vertonen, zowel negatief als positief, is gevormd door ervaringen uit dat verleden.

Voor mij was het weer een mooie les, waarin duidelijk werd dat iedereen een verleden heeft. Het gedrag wat we nu vertonen, zowel negatief als positief, is gevormd door ervaringen uit dat verleden. Dus oordeel niet te snel en wanneer je mensen feedback teruggeeft, wees dan geduldig en nieuwsgierig en niet te hard. Investeer in de ander, want je weet nooit wat mensen meegemaakt hebben. Het gaat jezelf en je team helpen.

Groetjes,
Fenne

Het thema feedback is onderdeel van de programma’s van Fanbased, zowel gericht op het individu als op het team.
Klik hier voor meer informatie over de invulling van deze programma’s.

Laatste berichten

  • Ex-topsporter en Fanbased performance coach Yara Casteleijn introduceert zichzelf. Haar ervaring en ambitie als coach in de topsport, bij Defensie en ...

  • Olympiër en Fanbased performance coach Rogier Hofman vertelt over geluk en het maken van keuzes. Rogier is coach binnen het individuele en teamprogra...

  • “Het gaat er niet om hoeveel talent je hebt, iedereen heeft namelijk talenten. Het gaat erom wat jij met je talent gaat doen!”...