Blog: Communicatie

Communicatie; dat kan beter

Datum 29-augustus-2018

“Er moet beter gecommuniceerd worden”.

Bij evaluaties van wedstrijden was dit een van de meest gebruikte zinnen. Tijdens trainingen even een kort overleg: “Goh dit ging goed, dat wat minder, hoe kunnen we dat verbeteren?” “Meer met elkaar praten.” “Ja precies, communicatie is de sleutel.”.

Werk je in een teamverband of met externe partners, een goede samenwerking is afhankelijk van hoe er met elkaar wordt gecommuniceerd. Hoe groter de organisatie en opdracht, hoe complexer de uitdaging vaak is. Want hoe meer radartjes bij het proces betrokken zijn, hoe groter de kans dat er ergens iets vastloopt.

We weten allemaal eigenlijk wel dat het belangrijk is, maar waarom komt het dan toch nog zo vaak terug als verbeterpunt in evaluaties?
“Hoe moeilijk kan het toch zijn?” vraag ik mijzelf weleens af.

Best wel moeilijk blijkbaar.

Wanneer men in stressvolle situaties komt, vallen we vaak terug in ons natuurlijke gedrag

Het woord communiceren komt van het Latijnse woord communicare en dit betekent zoiets als “iets gemeenschappelijk maken”. Maar iets gemeenschappelijk maken betekent dat je er iets voor moet doen, dat je iets moet ondernemen. Een eerste reactie, vaak uit emotie en onnadenkend kan ruis veroorzaken. Wanneer je onder druk staat, in ‘the heat of the moment’ is het de kunst om zo te communiceren dat het voor alle partijen duidelijk is wat je bedoelt. Wanneer men in stressvolle situaties komt, vallen we vaak terug in ons natuurlijke gedrag. Daarom is het zo belangrijk om jezelf te kennen en te weten wat je valkuilen zijn.

Zowel in de sport als bij mijn werkzaamheden bij de politie heb ik ervaren hoe moeilijk het kan zijn om onder vermoeidheid of in gevaarlijke situaties snel te moeten schakelen en contact te houden met elkaar. Tijdens mijn opleiding voor de Mobiele Eenheid bij de politie heb ik misschien wel de belangrijkste lessen geleerd: een team werkt het best wanneer alle neuzen dezelfde kant op staan (bij de ME op linie is dit soms erg letterlijk) en soms is er geen tijd voor overleg, maar moet er gehandeld worden en bepaalt de leider en volgt de rest.

Want communiceren gaat niet alleen om het zenden van de informatie, maar, wat misschien nog wel belangrijker is, ook om het ontvangen van de informatie. En als iedereen akkoord gaat met een plan van aanpak en er taken uitgevoerd moeten worden, is er soms geen ruimte meer voor discussies. Luisteren naar wat iemand te zeggen heeft en je interesseren voor die informatie kan een uitdaging zijn. Zeker wanneer er sprake is van verschillende meningen en/of belangen tussen de partijen.

Het is onmogelijk om niet te communiceren

Een andere mooie zin die ik tegenkwam was: “Het is onmogelijk om niet te communiceren”. Al het gedrag wat je vertoont, ook al is dit onverschilligheid of ontken je alle betrokkenheid, is communicatie. Bewustwording van je houding en hoe je over komt op de ander, zowel verbaal als non-verbaal is cruciaal. Want wanneer jij van nature een onverschillige houding hebt, kan het zo zijn dat anderen jou altijd zo ervaren. Terwijl je misschien wel heel erg geboeid aan het luisteren bent.

Alle informatie die wij zenden en iemand anders ontvangt, doet vervolgens weer iets met het gedrag en de informatie die de ander weer terugzendt. Dat betekent eigenlijk dat de andere partij een spiegel van jouzelf wordt. In zekere zin krijg je dus terug wat je geeft. Dus wanneer je op onbegrip stuit, wijs dan niet meteen naar de ander, maar kijk eerst naar jezelf. In sport heb ik geleerd die spiegel te gebruiken om mezelf beter te leren begrijpen, en daardoor beter samen te kunnen werken met mijn teamgenoten.

Groetjes,
Fenne

Het thema communicatie is onderdeel van het individuele programma en teamprogramma van Fanbased.
Klik hier voor meer informatie over de invulling van de programma’s.

Laatste berichten

  • Ex-topsporter en Fanbased performance coach Yara Casteleijn introduceert zichzelf. Haar ervaring en ambitie als coach in de topsport, bij Defensie en ...

  • Olympiër en Fanbased performance coach Rogier Hofman vertelt over geluk en het maken van keuzes. Rogier is coach binnen het individuele en teamprogra...

  • “Het gaat er niet om hoeveel talent je hebt, iedereen heeft namelijk talenten. Het gaat erom wat jij met je talent gaat doen!”...