Blog: Ambitie

Ambitie

Datum 4-juli-2018

Ik vind mezelf niet ambitieus. Wanneer ik dit zeg dan kijken veel mensen mij raar aan, want hoe kan je als topsporter jezelf nou niet ambitieus vinden? Maar voor mij heeft het rugby niets met ambities te maken, maar alles met passie. Zo veel mogelijk doen en zo goed mogelijk worden in datgene wat je het liefste doet. 

Een blog schrijven over ambitie gaat me niet gemakkelijk af. Vooral omdat het woord een negatieve klank heeft voor mij. Wanneer ik zoek op synoniemen voor ambitie komt ik uit op ‘eerzucht’, ‘aspiratie’, ‘doel’, ‘streven’ en ‘ijver’. Mooie woorden toch? 

Ik vind mezelf niet ambitieus

Als ik mensen spreek die ambitieus zijn benijd ik ze. Het lijkt mij zo’n rustig gegeven om te weten wat je wilt met je leven. Dus waarom dan toch die negatieve associatie met het woord ambitie?

Ik denk dat het komt omdat het allemaal nogal egocentrisch is. Het gaat om iets bereiken, voor jezelf, ongeacht wat daar voor nodig is. Niet dat ambitieuze mensen nou over lijken gaan, maar het streven naar een bepaald doel kan ten koste gaan van andere mensen. Is dat dan erg? Nee, begrijp me niet verkeerd. De topsport is ontzettend egocentrisch en een simpel voorbeeld van hoe het kan gaan. Geblesseerd en niet op tijd fit? Iemand anders krijgt je plekje. Twee dezelfde personen op één positie? Er kan er maar één gekozen worden. That’s life en soms heb je pech of een beetje mazzel. Hard werken om je doel te halen, daar is uiteraard niets mis mee. 

Maar in een wereld waarin het individu centraal staat en we wanhopig op zoek zijn naar verbinding met elkaar, helpt het woord ambitie mij niet. Niet wanneer het een sfeer creëert waarin het ieder voor zich is en het eigenbelang voorop komt te staan.

Er wordt van ons verwacht dat we op een jonge leeftijd een richting kiezen op school. Keuzes maken die bepalend kunnen zijn voor de rest van je leven, op je 16e. Daar moeten kiezen wat je wilt worden later, wat je leuk vindt en wat je ca 40 jaar lang, 5 dagen in de week gaat doen. Een onmogelijke keuze als je het mij vraagt. Zeker in de huidige maatschappij waarin materialisme, uiterlijk vertoon en geld belangrijke statussymbolen zijn. 

Onze conclusie is dat ambitie leeg is zonder passie

Één van mijn vrienden vertelt dat zij nu 25 jaar is en precies is geworden wat ze 10 jaar geleden aspireerde. Alleen is ze ongelukkig en net tot de conclusie gekomen dat ze helemaal niet blij wordt van wat ze bereikt heeft.  Zij voelt ook niets voor het woord ambitie en al snel valt dan het woord passie. Want ergens goed in willen worden, daar heb je passie voor nodig.

Ergens de beste in willen worden vraagt namelijk nogal wat van je. Het betekent dat je misschien wel andere dingen moet laten liggen om je doel te bereiken.

Onze conclusie is dat ambitie leeg is zonder passie.

De drijfveren die ons aansturen tot het nemen van bepaalde beslissingen met betrekking tot onze carrière en ambities zijn cruciaal. Want ontdekken wat die drijfveren zijn en eerlijk kunnen zijn naar jezelf of dit de juiste zijn, is bepalend of je daadwerkelijk geluk haalt uit je beroep. Dit kan dus verschillen per persoon en houdt niet in dat niemand er naar mag streven om geld te verdienen voor een mooie auto. Als je maar daadwerkelijk gelukkig wordt van die auto. 

Ontdekken waar je passies liggen en wat je dus echt belangrijk vindt in het leven is misschien wel de mooiste ambitie die je kan hebben.

Fenne

 

Klik hier voor de eerdere blogs van Fenne.

Laatste berichten

  • Ex-topsporter en Fanbased performance coach Yara Casteleijn introduceert zichzelf. Haar ervaring en ambitie als coach in de topsport, bij Defensie en ...

  • Olympiër en Fanbased performance coach Rogier Hofman vertelt over geluk en het maken van keuzes. Rogier is coach binnen het individuele en teamprogra...

  • “Het gaat er niet om hoeveel talent je hebt, iedereen heeft namelijk talenten. Het gaat erom wat jij met je talent gaat doen!”...