Blog: Vitaliteit in turbulente tijden

Videobellen is het nieuwe ‘koffieautomaat moment’ in de ochtend

Datum 27-maart-2020

Rosanne Warmerdam heeft biomedische wetenschappen gestudeerd en weet alles over het menselijk lichaam. Zij deelt haar kennis over gezondheid en vitaliteit binnen verschillende programma’s van Fanbased. Hoewel we dit een aantal weken geleden nooit hadden verwacht zijn het momenteel turbulente tijden. De wereld staat op zijn kop door het corona virus en veel mensen zitten thuis. De straten zijn uitgestorven, contracten worden digitaal ondertekend en videobellen is het nieuwe ‘’koffieautomaat moment’’ in de ochtend. Aan de andere kant tonen medisch specialisten daadkracht en werken zich uit de naad voor de best mogelijke behandeling van onze patiënten. Hoe komen we deze turbulente tijden samen door? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onszelf blijven ontwikkelen en vitaal blijven in deze bijzondere tijden? We spraken biomedisch wetenschapper Rosanne Warmerdam om daarachter te komen.

Als kind was zij al gefascineerd door het menselijk lichaam en was de microscoop haar beste vriend. Tijdens haar studie kwam zij erachter dat het altijd ging over het ‘oplossen’ van ziekte in plaats van het creëren van meer gezondheid. Want waarom is het zo moeilijk om gezond te zijn? ’Als we kijken naar de wereldwijde cijfers heeft meer dan de helft (ook van de Nederlanders) een chronische aandoening’’. Van overgewicht tot mentale klachten. In de snel veranderende samenleving is het voor velen lastig om gezond te blijven. Vooral in deze turbulente corona-tijd is dit thema daarmee relevanter dan ooit.

Als we kijken naar de wereldwijde cijfers heeft meer dan de helft (ook van de Nederlanders) een chronische aandoening

Voor de thuiswerkers wordt hen de vrijheid in meer of mindere mate beperkt en hierdoor komt je gezonde levensstijl in een ander perspectief te staan. Het onderhouden van een dagelijkse routine is volgens Rosanne het allerbelangrijkste. Uiteindelijk is het stukje gezonde leefstijl een optelsom van de keuzes die we dagelijks maken en dit zit in je dagelijkse routine verweven. Kleine dingen die we op dagelijkse basis doen hebben op de langere termijn de grootste impact op onze gezondheid en vitaliteit.

In deze coronacrisis is het volgens Rosanne key om goed te slapen, gezond te eten, je dagelijkse standaard routine te behouden en proberen tóch die beweging te krijgen. Een aantal tips: Start bijvoorbeeld eens met ieder uur vijf minuten in huis te lopen en te staan. Hiermee doorbreken we op een simpele manier de slechte bijkomende effecten van langdurig zitten. Benut de tijd die je normaal besteedt om naar kantoor te gaan aan een work-out of een wandeling in de buitenlucht (let op: houd genoeg afstand). Zorg ervoor dat je een duidelijke afkadering voor jezelf creëert tussen de tijd wanneer je werkt en wanneer je niet werkt. Werk met een ‘clean desk policy’ want een lege tafel zorgt voor een leeg hoofd”. En zo zijn er nog veel meer tips die kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl in deze ‘bijzondere’ tijden.

Daarentegen heeft Rosanne de tip aan onze medisch specialisten om waar mogelijk toch te proberen iedere dag de batterij weer even op te laden. Zoek afleiding door een boek te pakken of een vriend of vriendin te bellen. ’Ieder lichaam en brein heeft af en toe een break nodig’’.  

Sociale interactie is volgens Warmerdam één van de meest onderschatte elementen van gezondheid. In onderzoeken die de afgelopen jaren zijn gedaan naar leefstijl geneeskunde zijn deze vijf leefstijlelementen terugkerend: voeding, beweging, stressmanagement, het sociale aspect van gezondheid en tot slot een stukje zingeving. In deze crisis gaan we nog duidelijker zien hoe belangrijk sociale interactie is. Isolement is één van de heftigste dingen die we de mens aan kunnen doen. Eenzaamheid gaat volgens Rosanne door alle lagen van de samenleving heen. Laten we in deze crisis dus meer dan ooit naar elkaar omkijken en af en toe een extra berichtje of kaartje sturen. Rosanne denkt dat er veel verandert deze periode. Want wanneer durven we elkaar weer volledig te omhelzen? Dat gaan we de komende periode meemaken..

In oorlogstijd is de tijd waarin de meeste innovaties worden gedaan en iedereen schiet momenteel in hulp-modus. Overal ontstaan fantastische initiatieven om elkaar te helpen in deze b(iz)arre tijden. Volgens Rosanne gaan er grote structurele veranderingen plaatsvinden binnen het bedrijfsleven. De digitale infrastructuur groeit enorm en nu de snel rijdende trein tot ‘stilstand’ komt kan het bedrijfsleven sleutelen aan fundamentele veranderingen. Het is voor bedrijven nu het juiste moment om deze periode te gebruiken om te kijken waar innovaties nodig zijn en een afslag te maken naar meer zingeving. Hoe kunnen wij ons product of dienst zo aanbieden dat het meer bijdraagt aan de samenleving?

Vergeet niet juist nu de rust en stilte even op te zoeken. Zie het als een kans en ga eens mee met deze rust en stilte. Gebruik het als een stukje reflectie en bedenk hoe mooi de wereld eigenlijk is!

Zou deze fundamentele zingeving ook bijdragen aan de verlaging van burn-out’s? Rosanne denkt van wel. Mensen worden bewuster van de dingen die echt belangrijk zijn in het leven. ‘’Onze mindset is teruggekomen en mensen beseffen meer dat gezondheid iets heel waardevols is’’. Daar moeten we kosten wat het kost veel voor doen om dit te waarborgen. Daarnaast denkt Rosanne dat het perspectief van bepaalde generaties gaat veranderen wat nou eigenlijk relevant is in het leven.

Voor onze ontwikkeling is het van groot belang dit moment te gebruiken om eens stil te staan. We zitten meer dan ooit tevoren op onze telefoon om contact te maken met elkaar en informatie te verschaffen over de corona-crisis. Vergeet niet juist nu de rust en stilte even op te zoeken. Zie het als een kans en ga eens mee met deze rust en stilte. Gebruik het als een stukje reflectie en bedenk hoe mooi de wereld eigenlijk is! Mensen zijn altijd opzoek naar een stukje zingeving, maar Rosanne hoopt dat mensen gaan inzien dat een stukje zingeving zit in de kleine dingen. Een kaartje sturen naar iemand of een boodschap doen voor iemand die dat op dit moment niet kan.

Laten we samen de kleine geluksmomenten nog meer waarderen. Bij alle onzekerheden die er zijn, is er één ding volstrekt duidelijk: we moeten dit met z’n allen doen. Met 17 miljoen mensen. En dat kunnen we. Wil je meer weten over Rosanne en alle (online) programma’s van Fanbased? Kijk dan eens op deze pagina.

Let op elkaar en stay safe.

Liefs, een fan.

Bekijk de pagina Inspiratie voor meer blogs van Margot over persoonlijke ontwikkeling.

Laatste berichten